Behandlingsbänk – att tänka på vid köp
Det finns vissa funktioner som en behandlingsbänk måste ha för att den ska passa dig som massör och dig som kund. Sedan finns det också funktioner utöver dessa som du kan behöva beroende på dina behov. Exempelvis ihopfällbarhet och höj- och sänkbarhet.
Viktiga krav på en behandlingsbänk
Vilken behandlingsbänk just du behöver beror på hur dina behov ser ut. Det finns dock vissa krav på en behandlingsbänk som är viktiga för alla:
- Behandlingsbänken måste vara stabil. Den får inte ”svaja” eller kännas ostadig under massagen. Detta är viktigt både för patienten ska kunna slappna av, för att massagen ska ge hög effekt och för att behandlingsbänken ska hålla länge.
- Behandlingsbänken måste vara i rätt höjd. Har du en höj- och sänkbar bänk kan du lätt ordna detta efter behov. Köper du en behandlingsbänk som inte är höj- och sänkbart måste du se till att bänken är så hög att den når midjan på dig som massör när du står upp.
- Tänk på att behandlingsbänken inte bör vara för bred. Är den bredare än 80 centimeter kan det vara jobbigt för massören att nå och komma åt.
- Behandlingsbänken måste vara så pass vadderad att det inte är oskönt att ligga på bänken.
- Behandlingsbänken bör ha ett litet trappsteg. Både för att den som ska bli masserad lättare ska kunna klättra upp, men också för dig som massör som kan behöva komma högre upp om du ska ge extra mycket tryck.
- Kontrollera om det finns någon garanti på din behandlingsbänk och i hur många år den gäller.
Olika funktioner på en behandlingsbänk
- Justera höjdinställningar manuellt
- Justera höjdinställningar elektroniskt
- Justera höjdinställningar elektroniskt genom att trycka på en pedal med foten
- Kunna fällas ihop
- Kunna dela bänken på mitten om det krävs att patienten ska ligga i en böjning. Exempelvis vid ländryggsproblem.
- Hjul på bänken som har en låsning. Detta för att kunna förflytta bänken smidigt.
- Avtagbara armstöd, nackstöd och halsstöd
Olika typer av behandlingsbänkar
Elektrisk behandlingsbänk
Med en elektriskt behandlingsbänk kan du justera höjdinställningarna elektroniskt. Ofta genom att trycka på en pedal under bänken med foten.
Bärbara behandlingsbänkar
En bärbar behandlingsbänk kan du lätt vika ihop och ta med dig. Den passar dig som reser runt till olika platser för att ge massage. Dessa typer av bänkar brukar inte heller väga mer än åtta till nio kilo.
Om du köper en bärbar behandlingsbänk, kontrollera då hur hög den kan bli. Eftersom bärbara behandlingsbänkar ska väga så lite som möjligt så finns det vissa bänkar som bara kan bli 60 centimeter höga. För vissa passar det bra och för vissa inte lika bra beroende på hur lång du är och vad du behöver behandlingsbänken till.
Stationära behandlingsbänkar
Stationära behandlingsbänkar passar dig som inte ska ta med dig din behandlingsbänk någonstans. Den kan du ha exempelvis hemma eller på kliniken. Eftersom bänken inte är till för förflyttning kan den väga mer och alltså ha fler funktion och också vara mer stabil.
Vem behöver en behandlingsbänk?
Massörer, sjukgymnaster, kiropraktorer, naprapater, fotvårdare, hudterapeuter, spa-behandlare eller du som vill massera hemma.